Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση στον χώρο της βιομηχανίας γάλακτος βρίσκεται η Ευρώπη, λόγω έλλειψης σε αποθέματα.Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Arla Foods, Peder Tuborgh,αναφέρει ότι οι τιμές του γάλακτος στην Ευρώπη θα ανέβουν στα ύψη αφού η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη σε αποθέματα σε γάλα.

Οι τιμές γάλακτος παγκοσμίως έχουν σταθεροποιηθεί φέτος μετά την άνοδο κατά 28% σε σχέση με πέρυσι από όταν οι παραγωγοί αποφάσισαν να μειώσουν τις ποσότητες και έτσι να σταθεροποιήσουν την τιμή. Όμως τα αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά σήμερα.

«Υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε όλο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Arla, στο Reuters.

«Υπάρχει έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, υπάρχει έλλειψη λίπους, κρέμας και προϊόντων βουτύρου σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα μπορέσουμε να αναπεξέλθουμε στην ζήτηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη», λέει ο ίδιος.

Η Arla, συνεταιρισμός 12.500 αγροτών σε Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Βρετανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Βέλγιο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα αυξήσει την τιμή αγοράς γάλακτος από τους παραγωγούς για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 1 σεντ του ευρώ το κιλό δηλαδή σε 38,3 σεντς το κιλό και μπορεί να το αυξήσει κι άλλη φορά πριν το τέλος του 2017.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Νεα Ζηλανδία. Από εκεί θα εξαρτηθεί πως θα κινηθούν οι τιμές στην παγκόσμια αγορά γάλακτος.

 

Πηγη-Reuters